Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πανελλήνιος διαγωνισμός *Τροφή με σκέψη* στο πλαίσιο του *Δεκαετούς προγράμματος Βιώσιμης Ενέργειας για όλους 2014-2024*




Προκήρυξη  

Πρόσκληση συμμετοχής των σχολίων 
στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό με θέμα

«ΤΡΟΦΗ με  ΣΚΕΨΗ»

O Όμιλος Σερρών για UNESCO συμμετέχει στην
*Δεκαετία Βιώσιμης ενέργειας για όλους 2014-2024*



με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που έχει θέμα
 «ΤΡΟΦΗ  με  ΣΚΕΨΗ»

#  Τι ζητάμε από τους συμμετέχοντες.

Οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν σ ένα blog  σε τι τους επηρέασε το επισυναπτόμενο Project.

#  Τι στοχεύει η πρόσκληση

  Ο άνθρωπος παρ όλο που παράγει τροφή για να σωθεί όλη η ανθρωπότητα από την πείνα, καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας.  Δεν  έλυσε όμως αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα. Ταυτόχρονα με την σπατάλη των φυτοφαρμάκων καταστρέφει και την γη ερημοποιώντας την.

#  Επιλογή

   Η επιλογή θα έχει κριτήριο κατά πόσο μια τάξη προώθησε το θέμα αλλά και δούλεψε στην τάξη, στο σχολείο, στην περιοχή της, στην Ελλάδα, στον κόσμο για την ενημέρωση των κοινωνιών. Ο πλούτος των εργασιών σε εκθέσεις,YOUTUBE,ζωγραφική ,κόμικς, παρουσίαση θεμάτων από το διαδίκτυο, κτλ  
-  Η προώθηση της εργασίας της τάξης, μέσω μηνυμάτων, φωτογραφιών,  στα κοινωνικά δίκτυα –Facebook,Twitter,των δράσεων που πραγματοποιούν θα είναι αποδεκτά και θα πριμοδοτηθούν  στην επιλογή.

#   Πως θα δοθούν τα  Βραβεία

#  Στα Δημοτικά –Γυμνάσια -Λύκεια
1η και 2η θέση   από ένα βραβείο  στην τάξη που συμμετέχει.

#  Τελευταία ημέρα αποστολής την 5η Μαΐου  2015                                   

#  Αποτελέσματα  20 Μαΐου 2015

#  Τι είναι τα βραβεία

#  1ο βραβείο μία  φωτογραφική μηχανή
   2ο       #       ένα  usb
   
#  Ο συντονιστής εκπαιδευτικός θα παραλάβει ένα δίπλωμα συμμετοχής προσωπικό.

#  Αποστολή δώρων α βδομάδα μετά την αναγγελία στο www.serresforunesco.org

#  Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO θα ενημερώσει τους βραβευθέντες μέσω των  e-mail που θα έχουν στείλει με  το blog  που δημιούργησαν

#  Φόρμα αποστολής ΜΟΝΟ στο serres.for.unesco@gmail.com

n  Φόρμα αποστολής

Σχολείο
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός
Ταχ Διεύθυνση
Τάξη
e- mail




ΓΕΝΙΚΌΤΕΡΗ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΊΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΈΜΑ 
Μπορεί να σταλεί σε world,jpx,pdf,PP













Κλιματική αλλαγή: Αυτά που τρώμε καταστρέφουν τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή: Αυτά που τρώμε καταστρέφουν τον πλανήτη
Αίνιγμα: Τι παράγει περισσότερα αέρια και αυξάνει το φαινόμενο θερμοκηπίου; Το αυτοκίνητο; Η σόμπα μας; Οχι. Οι τροφές που καταναλώνουμε καταστρέφουν τον ουρανό πάνω από το κεφάλι μας.
Ολοι εμείς που τρώμε μπριζόλες σχεδόν καθημερινά και κολοκυθάκια στο χειμώνα δεν αντιλαμβανόμαστε ότι συμμετέχουμε ραγδαία στην κλιματική αλλαγή. Αυτό έδειξε η δημοσκόπηση που έκανε το διατροφικό περιοδικό "60 millions de consommateurs" στη Γαλλία, με αφορμή το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου.
Αυτή η τεράστια έρευνα απέδειξε ότι το 40% των καταναλωτών τρώει ντομάτες όλο το χειμώνα «γιατί είναι πρακτικό» και δηλώνουν ότι τα ντοματίνια μέσα στο κρύο «τους ανοίγουν την όρεξη». Ωστόσο, οι ερωτώμενοι δεν αγνοούν ότι πρέπει να τρώνε φρούτα και λαχανικά εποχής ώστε να προλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή.
Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες αγνοούν ότι το να τρώνε μπιφτέκι και εσκαλόπ σε μόνιμη βάση είναι εις βάρος της εκπομπής αερίων και προάγει το φαινόμενο του θερμοκηπίου: μόνο το 20% των ανθρώπων ήξερε ότι αν φάνε λιγότερο κρέας θα βοηθούσαν στην μείωση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει εθισμό με το κρέας και ελάχιστοι είναι αυτοί που προτιμούν τις φυτικές πρωτείνες που παίρνουμε από τα λαχανικά ή τη σόγια. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος προκαλούν καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε στις 26 Οκτωβρίου 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Από το κρέας δεν εξαιρείται ούτε το χοιρινό, το αρνί, το άλογο και το κατσίκι.
Η έρευνα του 60 millions de consommateurs θυμίζει επίσης ότι για να παραχθεί ένα κιλό πρωτείνης από αγελάδα πρέπει το ζώο να τραφεί με 10 κιλά φυτικές πρωτείνες. Επομένως είναι προτιμότερο να φάμε φακές, ρεβύθια, κινόα αφού είναι καλύτερο για την υγεία και για τον πλανήτη. Καλύτερο είναι επίσης να καταναλώνουμε λαχανικά εποχής, τόσο για το πορτοφόλι μας όσο και για την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου